Lucka 16 – chokladdoppad lakritskola med havssalt

december 16th, 2008

Här kommer fler bilder från det stora julgodisbaket. Katarina brukar alltid ha med sig de mest djärva recepten som ska provbakas. Eller vad sägs om chokladdoppad lakritskola med havssalt? Receptet hade hon klippt ur Upsala Nya Tidning någon dag i förra veckan, om jag inte minns fel. Det här är nog så långt från knäck och ischoklad som julgodis någonsin kan komma.

Chokladdoppad lakritskola
med havssalt

(ungefär 60 stycken)
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar
(karamellerna och inget annat)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt

Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en vid gryta. Koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra om mer än några gånger, till 120 grader, eller att smeten klarar kulprovet, det tar ungefär en kvart. Rör ner smöret och häll i en 20*20 cm form klädd i bakplåtspapper. Ställ kolan svalt för att svalna. Skär kolan i bitar, ungefär 60 stycken. Doppa varje bit i smält choklad som fått svalna något och lägg på bakplåtspapper eller i små formar. Strö över lite havssalt på toppen.

Skriv ut inlägg

8 Responses to “Lucka 16 – chokladdoppad lakritskola med havssalt”

 1. Hanna on december 16, 2008 08:31

  Dessa är så ljuvligt goda. Äntligen fick jag receptet. Åt dem hos en kompis i helgen som inte ville lämna ut receptet *ler*.

 2. Lumumma on december 16, 2008 10:00

  Mmmm, choklad och lakrits ihop är så gott …

 3. malin on december 17, 2008 10:49

  Låter otroligt gott! Men ska det inte vara mer smör än 2 msk om det är kola? Ser på kolareceptet med chili o kanel o då är det 100 g..
  Undrar
  Malin

 4. tina on december 17, 2008 11:15

  Chokladkolan är egentligen smörkola smaksatt med kakao, det är nog därför det är mycket smör, och kanske lite för att det är Leila? I receptet till lakritskolan står det 2 tsk smör, och det blev bra.

 5. frida on december 17, 2008 02:17

  Jag blev nästan färdig med kolorna i går. Hann inte doppa dem i choklad, så det blir kvällens uppgift. Jag hade lite lite turkisk peppar (de hade inga alls på Konsum här, så jag fick rota i skafferiet, en sann lakritsälskare har alltid turkisk peppar hemma), så jag tog några pingvinlakritsar också. tror det blev bra.

 6. malin on december 17, 2008 04:23

  Okej, så bra! Då kan jag lugnt sätta igång till helgen o räkna med ett gäng goda lakrits-kolor. :)

 7. Kjell-åke on maj 29, 2011 07:53

  Bjöd frugan på dom här i onsdags – väldigt uppskattat! Jag bytte dock ut havssaltet mot flingsalt med Karl-Johan smak – blev en mustigare, skogsaktig, karaktär i smaken. Rekommenderas!

 8. tina on maj 29, 2011 08:09

  Kul, jag som faktiskt har salt med Karl-Johan-smak hemma! :-)

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Speak your mind

Warning: fsockopen(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /storage/content/39/100939/kalender2008.pickipicki.se/public_html/wp-content/plugins/wp-shortstat2/wp-shortstat.php on line 128 Warning: fsockopen(): unable to connect to udp://whois.happyarts.net:8000 (php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known) in /storage/content/39/100939/kalender2008.pickipicki.se/public_html/wp-content/plugins/wp-shortstat2/wp-shortstat.php on line 128 Warning: stream_set_timeout() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /storage/content/39/100939/kalender2008.pickipicki.se/public_html/wp-content/plugins/wp-shortstat2/wp-shortstat.php on line 129